Friday, July 29, 2016

Liblikad aeda

Meie peres armastatakse liblikaid. Väidetavalt on neid siinkandis nii palju, et kunagi taheti siia lausa liblikate kaitseala teha. Seega võiks neid nagu rohkem aeda meelitada. 

Aitäh aalujatele kaasa mõtlemast!
nõgeseliblikas
Korvõieliste sugukonnas on palju liblikamagneteid.

Tähkjas liatris, härjasilm, kobarpea, askleepias, virginia männnasmailane, 
Inula magnifica, Inula helenium (aedvaak),verev vesikanep, hambune kobarpea, naistenõges, raudrohi, emajuured, lavendel, kukesaba, laugud.

Sirelasi meelitab enim ligi õitsev petersell, koriander ja till. Parimad on nende jaoks just avatud ja lamedad õied. Ka õitsvaid sibulaid ja porrulauku külastavad need tegelased sagedasti. Liblikaid tõmbab eriti ligi majoraan. Väga tõhusad on kasulike putukate meelitamisel ka keerispea, kurgirohi ning saialill oma avatud õitegalavendel, 

  Sirelid, kukeharjad, kobarpead, astrid, monardad, habenelgid, harilik kirikakar, harilik siniliilia, harilik öölill, purpur siilkübar, , uniohakad, Davidi budleiad, heleeniumid, ohakad, tulinelgid, leeklilled; looduslikest taimedest: harilik äiatar, harilik kukesaba, harilik vaarikas, harilik vesikanep, harilik võilill, hiireherned, ohakad, raudrohud, jumikad ja maitsetaimedest: liivateed, mündid, salveid, harilik iisop, harilik pune, murulauk, tähkjas lavendel.
päevapaabusilm

kapsaliblikas

Pikemad nimekirjadhttp://loodusaed.kirikiri.ee/spip.php?article28

http://www.greatplantpicks.org/plantlists/birds_and_bees/butterflies

3 comments:

  1. Mul on tunne, et polegi sellist taime, kuhu liblikas või mõni muu tegelane ei maanduks. Muidugi, eks nad ka vali, aga suure taimesortimendiga aias on alati palju liblikaid.

    ReplyDelete